Är du en framtida landslagsspelare i innebandy?

Är du en av de innebandyspelare som drömmer att någon gång i framtiden bli så pass duktig att du får chansen i landslaget? Det är kul med drömmar och ambitioner och för att nå långt kommer kräver det en hel del arbete samt rätt inställning och personliga egenskaper.I den här artikeln tipsar vi om några viktiga pusselbitar för att du ska ha möjlighet att uppnå dina drömmar.

För att bli en landslagsspelare i någon lagidrott, måste du vara beredd på att investera en betydande mängd tid och energi i din sport. Det är en resa som kräver hårt arbete och du måste vara dedikerad under en lång tid. 

Några nycklar för att kunna lyckas är:

 • Att vara i fysisk toppform är en avgörande faktor. Det innebär regelbunden fysisk träning för att förbättra din styrka, kondition, snabbhet och smidighet. För innebandy är snabbhet och smidighet särskilt viktiga, så träna dina reflexer och tekniska färdigheter extra noggrant.
 • Det kräver dessutom teknisk skicklighet på högsta nivå. För att bli en landslagsspelare räcker det inte med att bemästra de grundläggande tekniska färdigheterna. Du måste upp på en toppnivå när det gäller bollbehandling, passningsspel och avslut. Ju bättre du är tekniskt, desto mer värdefull blir du för ditt lag och desto längre kommer du att kunna gå. Ska du nå hela vägen måste du alltså allt göra ditt bästa även i enkla innebandyövningar.
 • En landslagsspelare måste också vara mentalt stark. Du måste kunna hantera tryck, motgångar och stress på ett positivt sätt. Att vara mentalt stark innebär också att ha en stark vilja och beslutsamhet att alltid försöka bli bättre och inte göra något halvhjärtat.
 • Som landslagsspelare måste du vara lagspelare i hjärtat. Att kunna samarbeta och kommunicera effektivt med dina lagkamrater är avgörande. Du måste vara redo att ge och ta konstruktiv kritik och arbeta tillsammans för att uppnå lagets mål.
 • Självdisciplin är också en viktig del för att bli landslagsspelare. Det innebär att hålla sig till träningsplaner, äta rätt, få tillräckligt med vila och undvika distraktioner som kan påverka din prestation negativt.
 • Du måste även vara villig att kontinuerligt utvecklas och förbättra dina färdigheter. Det betyder att du inte bara ska vara nöjd med det du kan göra nu, utan alltid sträva efter att bli bättre.

Att vara landslagsspelare handlar inte bara om talang. Det handlar också om att ha rätt inställning till sig själv, sina lagkamrater och personer som är inblandade i din innebandyutveckling. Några viktiga egenskaper är:

 • Passion: Du måste älska innebandy. Passionen kommer att driva dig att arbeta hårt och aldrig ge upp, även när det blir tufft.
 • Tålamod: Det kan ta tid att nå ditt mål att bli landslagsspelare och du kommer att stöta på motgångar. Var tålmodig och insiktsfull i att framgång kommer med tiden och hårt arbete. Tålamod kan exempelvis vara att stå hemma och leka med innebandyklubba och boll någon timme varje kväll.
 • Ödmjukhet: Trots att du strävar efter att bli bäst måste du vara ödmjuk. Lär av andra och vara beredd att erkänna dina svagheter och arbeta på att förbättra dem.
 • Självförtroende: Tro på dina egna färdigheter och din förmåga att nå dina mål. Tro på dig själv även när du möter hinder.
 • Motivation: Håll dig motiverad genom att sätta upp realistiska delmål och ha en tydlig vision av vad du vill uppnå. Att ha en stark anledning till varför du vill bli en landslagsspelare kommer att hjälpa dig att hålla fokus och disciplin.

Andra viktiga egenskaper är att du är:

 • Samarbetsvillig: Att vara en bra lagspelare är avgörande. Du måste kunna samarbeta och bygga starka relationer med dina lagkamrater och tränare.
 • Entusiastisk: En positiv och entusiastisk attityd smittar av sig på andra och kan höja moralen i laget. Det visar också att du har ledaregenskaper.
 • Beslutsam: När du har satt ett mål måste du vara beslutsam och orubblig i din strävan att nå det. Jobba målmedvetet för att nå dina drömmar.
 • Adaptiv: Förmågan att anpassa dig till olika situationer och spelstilar är värdefull. Som landslagsspelare måste du kunna anpassa sig till nya motståndare och spelsystem.
 • Ansvarstagande: Ta ansvar för din träning och din utveckling. Var pålitlig när det gäller dina åtaganden gentemot ditt lag och dina tränare.

Sammanfattningsvis kan vi bara säga att vägen till att bli en landslagsspelare en utmanande, men också en mycket givande resa. Det kräver hårt arbete, passion, mental styrka och en positiv inställning. Kom ihåg att ta det steg för steg, sätta realistiska mål och aldrig sluta sträva efter att bli bättre. Med rätt inställning och dedikation kan du mycket väl uppnå din dröm om att representera landslaget i innebandy. Lycka till!