Hur lång är en innebandy match?

En av de mest frekventa frågorna för nya spelare och åskådare är: hur lång är en innebandy match?

Svaret är att en innebandy match vanligtvis består av tre perioder som vardera varar i 20 minuter, vilket ger en total speltid på 60 minuter. Men det finns också pauser mellan perioderna och eventuell förlängning vid oavgjort resultat, vilket kan påverka den totala längden på matchen.

I den här artikeln går vi igenom alla aspekter av en innebandy matchs längd och besvarar några vanliga frågor.

Tidsregler i innebandy

För att få en bättre förståelse av hur lång en innebandy match är, låt oss först titta på de grundläggande tidsreglerna i sporten.

Tre perioder

En innebandy match är uppdelad i tre perioder om 20 minuter vardera. Mellan varje period är det en paus på några minuter för att ge spelarna en chans att vila och få instruktioner från tränarna. Ofta är dessa pauser mellan 10 och 15 minuter långa. Det innebär att den totala längden på en innebandy match, inklusive pauserna, är ungefär 90 minuter.

Effektiv tid

Innebandy använder sig av så kallad effektiv tid, vilket innebär att klockan stoppas varje gång spelet avbryts, till exempel vid utvisningar, mål eller vid en avblåsning av domaren. Det innebär att de 20 minuterna som varje period varar faktiskt består av 20 minuter ren speltid.

Förlängning och straffläggning

Om en match är oavgjord efter de tre perioderna kan det bli aktuellt med förlängning och eventuell straffläggning. Förlängningen består oftast av en ”sudden death”-period på 5 eller 10 minuter, där det första laget att göra mål vinner matchen.

Om ingen av lagen lyckas göra mål under förlängningen, fortsätter matchen med en straffläggning där varje lag får fem försök att göra mål på motståndarens målvakt.

Ålderskategorier och speltid

I ungdomsmatcher och vissa amatörserier kan speltiden vara kortare än i professionella innebandymatcher. Här är några exempel på hur speltiden kan variera beroende på ålderskategori:

  • Flickor/Pojkar 12 (F/P12): Tre perioder à 15 minuter effektiv tid
  • Flickor/Pojkar 16 (F/P16): Tre perioder à 20 minuter effektiv tid
  • Division 3 (herrar och damer): Tre perioder à 20 minuter effektiv tid’
  • Elitserien (herrar och damer): Tre perioder à 20 minuter effektiv tid

Det är viktigt att känna till att olika tävlingar och turneringar kan ha sina egna regler gällande speltid och pauser. Det är därför alltid en bra idé att kolla upp dessa regler innan en match eller turnering.

Förberedelser inför en innebandy match

Nu när vi har en bättre förståelse för hur lång en innebandy match är, kan vi också titta på hur man bäst förbereder sig inför en match. Att vara väl förberedd kan göra en stor skillnad i hur man presterar under matchen.

  1. Vätska och kost: Se till att dricka mycket vatten och ät en näringsrik måltid några timmar innan matchen. Det ger kroppen den energi och återhämtning som behövs för att prestera på topp.
  2. Uppvärmning: En ordentlig uppvärmning hjälper till att förebygga skador och förbättrar prestationsförmågan. Det är viktigt att både värma upp musklerna och öka hjärtfrekvensen.
  3. Mental förberedelse: Försök att visualisera hur du vill att matchen ska gå och vilka situationer du kan tänkas hamna i. Det hjälper dig att fokusera och förbereda dig mentalt.
  4. Lagkamrater: Se till att kommunicera med dina lagkamrater och diskutera matchplanen tillsammans. Ett lag som fungerar bra tillsammans är svårare att besegra.

FAQ

Hur lång tid tar det att spela en innebandy match?

En innebandy match består av tre perioder på 20 minuter vardera, vilket ger en total speltid på 60 minuter. Med pauserna mellan perioderna inräknade varar en match vanligtvis ungefär 90 minuter.

Vad händer om en innebandy match slutar oavgjord?

Om en innebandy match slutar oavgjord efter de tre perioderna kan det bli aktuellt med förlängning och eventuell straffläggning för att avgöra vinnaren.

Hur fungerar effektiv tid i innebandy?

ffektiv tid innebär att klockan stoppas varje gång spelet avbryts, till exempel vid utvisningar, mål eller vid en avblåsning av domaren. Det innebär att de 20 minuterna som varje period varar faktiskt består av 20 minuter ren speltid.

Skiljer sig speltiden mellan olika ålderskategorier i innebandy?

Ja, i ungdomsmatcher och vissa amatörserier kan speltiden vara kortare än i professionella innebandymatcher. Det är viktigt att kolla upp reglerna för den specifika tävlingen eller turneringen som man deltar i.