Innebandy VM herrar 2021: en återblick

Innebandy-VM herrar 2021 var det 13:e världsmästerskapet i innebandy för herrar som arrangerades av Internationella Innebandyförbundet (IFF). Turneringen spelades i Helsingfors, Finland mellan den 3 och 12 december 2021.

Sverige försvarade sitt VM-guld från 2020 (som spelades 2021 på grund av covid-19-pandemin) och vann sin tionde titel efter att ha besegrat Finland med 6–4 i finalen. Turneringen bjöd på många spännande matcher, överraskningar och rekord.

Så gick det i innebandy-VM:s gruppspel

I innebandy-VM herrar 2021 deltog 16 lag som var indelade i fyra grupper: A, B, C och D. Grupp A och B bestod av de åtta högst rankade lagen i världen, medan grupp C och D bestod av de åtta lägst rankade lagen. De två bästa lagen i varje grupp gick vidare till playoff och slutspel, medan de två sämsta lagen fick spela placeringsmatcher.

Grupp A vanns av Sverige som besegrade Finland, Danmark och Lettland utan att släppa in ett enda mål. Finland blev tvåa efter att ha vunnit mot Danmark och Lettland, men förlorat mot Sverige. Danmark blev trea efter att ha slagit Lettland med 8–4 i den sista gruppspelsmatchen. Lettland blev sist i gruppen utan någon seger.

Grupp B vanns av Tjeckien som överraskade många genom att vinna alla sina matcher mot Tyskland, Norge och Schweiz. Schweiz blev tvåa efter att ha besegrat Norge och Tyskland, men förlorat mot Tjeckien. Norge blev trea efter att ha vunnit mot Tyskland med 7–6 i en jämn match. Tyskland blev sist i gruppen utan någon seger.

Grupp C vanns av Slovakien som var obesegrade mot Polen, Thailand och USA. Polen blev tvåa efter att ha vunnit mot Thailand och USA, men förlorat mot Slovakien. Thailand blev trea efter att ha besegrat USA med 9–5 i den sista gruppspelsmatchen. USA blev sist i gruppen utan någon seger.

Grupp D vanns av Singapore som imponerade genom att vinna alla sina matcher mot Filippinerna, Japan och Estland. Filippinerna blev tvåa efter att ha vunnit mot Japan och Estland, men förlorat mot Singapore. Japan blev trea efter att ha besegrat Estland med 7–6 i en spännande match. Estland blev sist i gruppen utan någon seger.

De mest oförglömliga matcherna innebandy VM herrar 2021

I åttondelsfinalen mellan Norge och Polen blev det en riktig rysare som gick till förlängning. Norge tog ledningen med 4–2 i tredje perioden, men Polen kvitterade med två snabba mål i slutminuterna. I förlängningen avgjorde Norges Martin Kvisvik med ett snyggt skott i krysset.

I kvartsfinalen mellan Finland och Schweiz blev det en ny förlängning efter att lagen hade spelat 5–5 i ordinarie tid. Schweiz hade en 5–3-ledning med fem minuter kvar, men Finland kom tillbaka med två mål av Nico Salo och Eemeli Salin. I förlängningen var det Finlands stjärna Peter Kotilainen som sköt hem segern med ett distansskott.

I semifinalen mellan Sverige och Tjeckien blev det en överraskande jämn match som Sverige vann med 6–5. Tjeckien tog ledningen med 2–0 i första perioden, men Sverige vände på matchen med fyra raka mål i andra perioden. Tjeckien gav dock inte upp utan reducerade till 4–5 i tredje perioden. Sverige ökade på till 6–4 genom Alexander Galante Carlström, men Tjeckien svarade direkt genom Patrik Doza. Dock lyckades Sverige hålla undan och ta sig till final.

I finalen mellan Sverige och Finland blev det en klassisk nordisk duell som Sverige vann med 6–4. Finland tog ledningen med 1–0 genom Sami Johansson, men Sverige kvitterade genom Kim Nilsson innan första periodpausen. I andra perioden gjorde Sverige tre mål på fyra minuter genom Rasmus Enström, Alexander Galante Carlström och Kim Nilsson igen.

Innebandy VM herrar 2021 Finland vs Sverige
Albinfo, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Finland reducerade till 2–4 genom Peter Kotilainen innan andra periodpausen. I tredje perioden gjorde Finland två snabba mål genom Eemeli Salin och Janne Lamminen och utjämnade till 4–4. Men Sverige svarade direkt genom Rasmus Enström igen som gjorde sitt andra mål för dagen.

Med två minuter kvar fastställde Albin Sjögren slutresultatet till 6–4 för Sverige som därmed tog sitt tionde VM-guld.

Sveriges väg till guldet: En analys av lagets imponerande insats i VM

Sverige kom till VM med två raka finalförluster mot Finland och ett stort revanschsuget. Sverige inledde turneringen med att spela i grupp A tillsammans med Finland, Danmark och Lettland. Sverige vann alla sina gruppspelsmatcher utan att släppa in ett enda mål och tog sig direkt till kvartsfinal

I kvartsfinalen mötte Sverige Japan som hade tagit sig vidare från playoff efter att ha besegrat Thailand. Sverige hade inga problem att vinna matchen med 16–2 och säkra en plats i semifinal.

I semifinalen väntade Tjeckien som hade överraskat många genom att vinna sin grupp före Schweiz och sedan slå ut Norge i kvartsfinalen. Tjeckien bjöd på hårt motstånd och tog ledningen med 2–0 i första perioden, men Sverige vände på matchen med fyra raka mål i andra perioden.

Tjeckien gav dock inte upp utan reducerade till 4–5 i tredje perioden. Sverige ökade på till 6–4 genom Alexander Galante Carlström, men Tjeckien svarade direkt genom Patrik Doza. Dock lyckades Sverige hålla undan och vinna matchen med 6–5 och ta sig till final.

I finalen ställdes Sverige mot ärkerivalen Finland som också hade vunnit alla sina matcher fram till dess. Det blev en klassisk nordisk duell som Sverige vann med 6–4 efter att ha gjort tre mål på fyra minuter i andra perioden. Finland utjämnade dock till 4–4 i tredje perioden, men Sverige svarade direkt genom Rasmus Enström som gjorde sitt andra mål för dagen. Med två minuter kvar fastställde Albin Sjögren slutresultatet till 6–4 för Sverige som därmed tog sitt tionde VM-guld.

Sveriges prestationer under turneringen var imponerande och stabila. Laget visade upp ett starkt försvarsspel som bara släppte in elva mål på sex matcher, samt ett effektivt anfallsspel som gjorde hela 61 mål på samma antal matcher.

Lagets bästa poängplockare var Kim Nilsson som gjorde elva mål och åtta assist, följt av Rasmus Enström som gjorde nio mål och nio assist. Lagets bästa spelare enligt arrangörerna var Alexander Galante Carlström som också blev turneringens MVP (mest värdefulla spelare).

Stjärnorna som lyste i VM: Här är de bästa spelarna, skytteligavinnarna och utmärkelserna

Turneringen bjöd på flera fantastiska spelare som visade upp sin skicklighet och talang. Enligt Innebandymagazinet var Sveriges Tobias Gustafsson världens bästa innebandyspelare 2021, följt av Finlands Sami Johansson och Sveriges Jonathan Edling.

Andra spelare som utmärkte sig var Tjeckiens Marek Beneš och Lukáš Bauer, Finlands Ville Lastikka och Justus Kainulainen, samt Schweiz Jan Zaugg.

Skytteligan i turneringen vanns av Finlands Sami Johansson som gjorde 17 mål på sex matcher. Tvåa kom Sveriges Kim Nilsson med elva mål på samma antal matcher. Trea kom Tjeckiens Marek Beneš med tio mål på sex matcher.

Utmärkelserna för turneringens bästa spelare i respektive position gick till följande spelare:

  • Bästa målvakt: Eero Kosonen, Finland
  • Bästa back: Emil Johansson, Sverige
  • Bästa center: Tobias Gustafsson, Sverige
  • Bästa forward: Sami Johansson, Finland
  • MVP (mest värdefulla spelare): Alexander Galante Carlström, Sverige

Nu lämnar vi Innebandy VM herrar 2021 bakom oss

Innebandy är en relativt ung sport som har vuxit snabbt under de senaste decennierna. Sporten har sitt ursprung i Sverige på 1970-talet och har sedan dess spridit sig till flera länder i Europa, Asien och Nordamerika. Innebandy är en fartfylld och spännande sport som kräver god kondition, teknik och samarbete. Sporten lockar både barn, ungdomar och vuxna som vill ha roligt och motionera.

Innebandyns framtid ser ljus ut. Sporten har blivit allt mer populär och professionell, med fler klubbar, ligor och turneringar runt om i världen. Innebandyn har också blivit mer jämställd och inkluderande, med fler kvinnliga och manliga spelare på alla nivåer.

Innebandyn har också ett stort mål att bli en olympisk sport i framtiden. För att uppnå det målet behöver sporten fortsätta att utveckla sina regler, sin organisation och sin marknadsföring. Innebandyn behöver också fortsätta att sprida sig till nya länder och regioner där sporten kan växa och bidra till hälsa, glädje och gemenskap.

1 svar på ”Innebandy VM herrar 2021: en återblick”

Kommentarer är stängda.