Ishockey och innebandy – två sporter med många likheter

Ishockey och innebandy är två av Sveriges mest populära sporter. Trots att de spelas på olika underlag och med delvis olika utrustning, delar sporterna många likheter när det gäller spelsätt, taktik och regler. Låt oss djupdyka i vad som förenar dessa två fartfyllda och underhållande sporter.

Historiska rötter

Både ishockey och innebandy har sitt ursprung i äldre sporter som anpassats till nya förhållanden. Ishockeyn utvecklades i slutet av 1800-talet i Kanada, där brittiska soldater tog med sig landhockey och anpassade den till vinterklimatet. Innebandyn har sina rötter i bandy och uppstod i Sverige på 1960-talet som en inomhusvariant med lättare utrustning.

Spelets grunder

I grunden går både ishockey och innebandy ut på samma sak – att göra mål i motståndarnas målbur med hjälp av en klubba och en boll eller puck. Lagen består normalt av fem utespelare och en målvakt, och spelet sker i tre perioder om vardera 20 minuter.

Spelplanen är indelad i tre zoner – försvarszon, mittzon och anfallszon. Lagen försöker avancera genom zonerna för att komma till avslut mot mål, samtidigt som de försvarar sig mot motståndarnas anfall.

Spelsystem och taktik

Både ishockey och innebandy använder olika spelsystem för att organisera lagets positioner på planen. Vanliga system är 2-1-2 med två backar, en center och två forwards, eller 1-3-1 med en back, tre spelare i mitten och en forward.

Taktiken går ofta ut på att sätta press på motståndarna tidigt i deras försvarszon för att erövra bollen/pucken, så kallad forechecking. I försvaret gäller det att täcka ytor, blockera skott och markera motståndare.

Regler och utvisningar

Regelmässigt har ishockey och innebandy många likheter. Spelet stoppas vid regelbrott som höga klubbor, fasthållning eller ojust spel. Utvisningar delas ut i form av 2 eller 5 minuter då laget får spela med en spelare mindre på planen.

Skillnader finns förstås också. I ishockey är tacklingar en del av spelet, medan det är förbjudet i innebandy. Innebandymålvakten har ingen klubba och spelar med hela kroppen, till skillnad från ishockeymålvakten.

Utrustning

Utrustningen skiljer sig en del mellan sporterna. Ishockeyspelare har mer skyddsutrustning som hjälm, benskydd och handskar, samt skridskor på fötterna. Innebandyspelare har lättare skydd och inomhusskor.

Klubborna är också olika – ishockeyklubbor är längre och tyngre, medan innebandyklubbor är kortare och lättare. Pucken i ishockey är tung och tillverkad i gummi, medan innebandybollen är lätt och ihålig.

Likheter i spelet

Trots skillnaderna i utrustning och underlag är spelet i ishockey och innebandy förvånansvärt likt. Det handlar om att med fart, teknik och samspel ta sig igenom motståndarnas försvar och komma till avslut.

Båda sporterna kräver snabbhet, kondition, spelförståelse och lagarbete. Skickliga spelare utmärker sig med sin kreativitet, sitt spelsinne och sin förmåga att fatta snabba beslut under matchens gång.

Popularitet och status

Ishockey och innebandy är båda stora publiksporter i Sverige med ett stort antal utövare på både elit- och amatörnivå. Ishockeyn har länge haft en särställning som nationalsport och lockar störst publik och medieintresse.

Innebandyn har vuxit explosionsartat sedan 1980-talet och är idag Sveriges näst största lagsport efter fotboll sett till antal utövare. På senare år har innebandyn närmat sig ishockeyn i popularitet, även om det fortfarande finns en bit kvar till hockeyns status.

Ishockeyspelare med innebandybakgrund

Många framgångsrika ishockeyspelare har en bakgrund inom innebandyn. Att spela innebandy vid sidan av ishockeyn har visat sig vara ett effektivt sätt att utveckla spelförståelse, teknik och kreativitet.

Några exempel på svenska NHL-stjärnor som spelat mycket innebandy i unga år är Teuvo Teräväinen, Sebastian Aho och Mikko Rantanen. Deras innebandybakgrund anses ha bidragit till deras exceptionella spelsinne och teknik på isen.

Även den tjeckiske ishockeylegendaren Jaromir Jagr har testat på innebandy och imponerades av sportens fart och teknik. Han menar att innebandy kan vara ett värdefullt komplement till ishockeyträningen, särskilt för att utveckla spelförståelse och bollkontroll.

I Sverige är det vanligt att ishockeyspelare använder innebandy som en del av sommarträningen för att hålla igång och utveckla sina färdigheter även utan is. Många elitklubbar i ishockey har egna innebandylag där spelare kan hålla igång under sommarmånaderna.

Sambandet mellan ishockey och innebandy är tydligt och många menar att de båda sporterna har mycket att vinna på att fortsätta inspireras av varandra. Genom att utnyttja likheterna och dra lärdom av varandras styrkor kan både ishockey och innebandy fortsätta att utvecklas och locka nya generationer av spelare och fans.

Föreningar med både ishockey- och innebandylag

Det finns flera idrottsföreningar i Sverige som har både ishockey- och innebandylag i sin verksamhet. Ett exempel är IK Sätra från Stockholm, som har lag i både ishockey och innebandy på olika nivåer. Föreningen har en bred ungdomsverksamhet och har fostrat spelare som gått vidare till spel på elitnivå i båda sporterna.

Ett annat exempel är Pixbo Wallenstam IBK från Mölnlycke utanför Göteborg, som är en av Sveriges mest framgångsrika innebandyklubbar med flera SM-guld på herrsidan. Klubben har även ishockeylag i sin verksamhet, dock inte på lika hög nivå som innebandyn.

Att ha både ishockey och innebandy under samma tak kan ge synergieffekter för föreningarna. Sporterna lockar delvis olika målgrupper, vilket kan bredda föreningens verksamhet och ge fler barn och ungdomar chansen att hitta sin idrott. Samtidigt finns det likheter i träningsmetoder och spelsätt som gör att tränare och spelare kan utbyta erfarenheter mellan sporterna.

En utmaning för föreningar med flera idrotter kan vara att fördela resurser som träningstider, ledare och ekonomi på ett rättvist sätt. Här gäller det att hitta en balans och se till att alla lag och idrotter får möjlighet att utvecklas efter sina förutsättningar.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att ishockey och innebandy är två sporter med många likheter, både på och utanför planen. Föreningar som satsar på båda idrotterna kan dra nytta av varandras styrkor och erbjuda en bred och varierad verksamhet för sina medlemmar. Samtidigt är det viktigt att värna om sporternas särart och se till att båda får utrymme att växa och utvecklas på sina egna villkor.

Slutsats

Ishockey och innebandy är två fartfyllda, tekniska och underhållande sporter som engagerar många svenskar. Trots vissa skillnader i utrustning och regler, förenas de av ett intensivt och taktiskt spel där snabbhet, skicklighet och lagarbete är avgörande.

Oavsett om man föredrar skridskons skär mot isen eller innebandybollens studs mot parkettgolvet, erbjuder båda sporterna spänning, glädje och gemenskap för både utövare och åskådare. Med sina likheter i spelsätt och taktik, samt det växande utbytet av spelare och idéer mellan sporterna, kommer ishockey och innebandy säkert att fortsätta att utvecklas sida vid sida och glädja svenska sportfans i många år framöver.