Poängställning I Sveriges Herrlandslag I Fotboll Em-Kvalet

När vi talar om poängställning i Sveriges herrlandslag i fotboll EM-kvalet, är det omöjligt att inte notera den blandade påsen av prestationer och resultat som laget har upplevt. Kvalet har varit en berg-och-dalbana av känslor, från höga förväntningar till bittra nederlag. I denna artikel går vi igenom Sveriges prestationer i kvalet, analyserar gruppen och konkurrenterna, samt diskuterar framtiden för landslaget.

Sveriges grupp och konkurrenter

Sverige placerades i Grupp F, en grupp som på förhand såg ut att vara en tuff utmaning. Gruppen bestod av Belgien, Österrike, Azerbajdzjan och Estland. Belgien och Österrike var de högst rankade lagen, medan Azerbajdzjan och Estland kom från lägre seedningsgrupper. Det var en grupp där varje match skulle kräva maximal insats och fokus.

Grupp F:
1. Belgien
2. Österrike
3. Sverige
4. Azerbajdzjan
5. Estland

Belgien, med sin starka trupp och erfarenhet, var favoriter att vinna gruppen. Österrike, å andra sidan, hade också ett starkt lag och var en svår motståndare. Azerbajdzjan och Estland sågs som de svagare lagen i gruppen, men som vi snart skulle se, kunde även de överraska.

Matcher och resultat

Sveriges matcher i kvalet var en blandning av hopp och frustration. Här är en detaljerad genomgång av matcherna och resultaten:

  • Belgien 3-0 Sverige: Kvalet började tungt för Sverige med en förlust mot Belgien. Belgien visade sin styrka och dominerade matchen från start till slut.
  • Sverige 1-2 Österrike: En jämn match som slutade i en knapp förlust för Sverige. Trots en stark insats lyckades Österrike dra det längsta strået.
  • Azerbajdzjan 3-0 Sverige: En av de mest oväntade resultaten i kvalet. Sverige förlorade stort mot Azerbajdzjan, vilket satte laget i en svår position.
  • Sverige 2-0 Estland: En välbehövlig seger för Sverige. Laget visade sin kapacitet och avslutade kvalet med en positiv not.

Totalt samlade Sverige ihop tio poäng på åtta matcher. Det räckte inte för att nå en av de två direktkvalificerande platserna. Belgien vann gruppen med 20 poäng, tätt följt av Österrike med 19 poäng. Sveriges prestationer var inte tillräckliga för att säkra en plats i EM 2024.

Österrike och Belgien vidare

Belgien och Österrike motsvarade förväntningarna och säkrade de två direktplatserna till EM 2024. Belgien avslutade kvalet med en poäng mer än Österrike, som i sin tur tog nio poäng mer än Sverige. För båda dessa nationer innebär detta att de kvalificerat sig till sitt tredje raka Europamästerskap.

Belgien visade sin styrka genom hela kvalet och var obestridda vinnare av gruppen. Deras offensiva spelstil och starka försvar gjorde dem till ett lag att räkna med. Österrike, trots att de inte var lika dominerande som Belgien, visade också sin kapacitet och säkrade sin plats i EM.

Janne Anderssons avgång

Efter Sveriges misslyckande att kvalificera sig till EM 2024 meddelade Janne Andersson sin avgång som förbundskapten. Förlusten mot Österrike på hemmaplan blev den avgörande faktorn. Andersson, som ledde Sverige till kvartsfinal i VM 2018, avslutade därmed en sju år lång era med landslaget. Hans sista match som förbundskapten blev segern mot Estland.

Anderssons tid som förbundskapten har varit en blandning av framgångar och motgångar. Under hans ledning nådde Sverige kvartsfinal i VM 2018, vilket var en stor bedrift. Men misslyckandet att kvalificera sig till EM 2024 blev en besvikelse som han inte kunde övervinna. Hans avgång markerar slutet på en era och början på en ny för landslaget.

Gruppvinnare och statistik

Kvalet har sett flera starka prestationer från andra nationer. Portugal, Frankrike och Spanien utmärkte sig med flest inspelade poäng. England, Belgien och Ungern säkrade också sina platser med god marginal. Danmark, Rumänien, Albanien och Turkiet blev övriga gruppvinnare.

Flest Mål:
– Romelu Lukaku (Belgien) – 14 mål
– Cristiano Ronaldo (Portugal) – 10 mål
– Kylian Mbappé (Frankrike) – 9 mål

Flest Assists:
– Bruno Fernandes (Portugal) – 7 assists
– Kylian Mbappé (Frankrike) – 5 assists
– Teemu Pukki (Finland) – 5 assists

Dessa spelare har visat exceptionell form och bidragit stort till sina respektive lags framgångar. Deras prestationer har varit avgörande för att säkra kvalificeringen till EM 2024.

Framtiden för Sveriges herrlandslag

Vad framtiden kan innebära för Sveriges herrlandslag efter kvalets resultat är en fråga som många ställer sig. Med Janne Anderssons avgång kommer en ny förbundskapten att ta över och leda laget mot framtida utmaningar. Det kommer att krävas en omstrukturering och förnyelse av laget för att återhämta sig från detta misslyckande.

Ett fokus på att utveckla unga talanger och integrera dem i landslaget kan vara en nyckel till framtida framgångar. Sverige har en stark tradition av att producera talangfulla spelare, och det är viktigt att dessa spelare får chansen att visa vad de går för på den internationella scenen.

Att analysera och lära sig från misstagen i detta kval kommer också att vara avgörande. Laget måste identifiera sina svagheter och arbeta på att förbättra dem. Det kan handla om allt från taktiska justeringar till att stärka lagmoralen och sammanhållningen.

Slutligen är det viktigt att behålla en positiv inställning och tro på lagets kapacitet att återvända starkare. Fotboll är en sport där allt kan hända, och med rätt inställning och förberedelser kan Sverige återigen bli en kraft att räkna med i framtida kval och mästerskap.


Sveriges resa i EM-kvalet 2024 blev inte vad många hoppades på. Med en tredjeplats i gruppen och missade chanser mot starka motståndare, står landslaget nu inför en period av omstrukturering och förnyelse. Med Janne Anderssons avgång kommer en ny förbundskapten att ta över och leda laget mot framtida utmaningar. Förhoppningsvis kan Sverige återhämta sig och återvända starkare till kommande kval och mästerskap.