VM final innebandy 2021 damer: analys

Sverige är världsmästare i innebandy för damer 2021! Det stod klart efter en spännande och jämn VM final i innebandy 2021 mot Finland som avgjordes på övertid med 4–3 till de blågula. Det var Sveriges sjunde VM-guld i historien och det tredje i rad.

Finalen var ett riktigt publikdrama som lockade över 10 000 åskådare till IFU Arena i Uppsala.

Sverige och Finland har länge varit de två stora nationerna inom damernas innebandy. De har mötts i elva av de tretton VM-finalerna som har spelats sedan 1997. Sverige har vunnit sju av dessa finaler, medan Finland har vunnit fyra1. De senaste två finalerna har gått till förlängning eller straffar.

I årets VM var Sverige och Finland favoriter till att nå finalen igen. Båda lagen gick obesegrade genom gruppspelet och kvartsfinalerna. I semifinalerna mötte Sverige Schweiz och vann med 8–2, medan Finland besegrade Tjeckien med 6–4.

En rysare från start till mål

Finalen mellan Sverige och Finland blev en rysare från start till mål. Båda lagen visade upp ett högt tempo, aggressivt försvarsspel och effektivt anfallsspel. Det var dock Finland som tog ledningen i den första perioden genom Veera Kauppi efter ett fint samarbete med systern Oona Kauppi.

Foto: Svensk Innebandy

I den andra perioden kvitterade Sverige genom Moa Tschöp efter ett skott utifrån som styrdes in av en finsk back. Sedan tog Sverige över spelet och skapade flera chanser, men den finska målvakten Tiltu Siltanen stod emot bra. Mot slutet av perioden fick Sverige utdelning när Sofia Joelsson gjorde 2–1 på ett frislag.

I den tredje perioden ökade spänningen ytterligare. Finland tryckte på för en kvittering och fick den också när Ella Sundström gjorde 2–2 på ett direktskott efter en hörna. Sedan tog Finland ledningen igen när Oona Kauppi gjorde sitt sjätte mål i turneringen efter ett solonummer där hon rundade flera svenska spelare innan hon satte bollen i nätet.

Sverige gav dock inte upp utan fortsatte att anfalla. Med mindre än tre minuter kvar av matchen fick de utdelning när Anna Wijk gjorde sitt första mål i turneringen på ett distansskott som letade sig in bakom Siltanen

En värdig final mellan två jämna lag

VM finalen i innebandy 2021 för damer mellan Sverige och Finland var en värdig final mellan två jämna lag som bjöd på underhållande innebandy.

Båda lagen visade upp sin skicklighet, snabbhet och vilja att vinna1. Matchen var fylld av dramatik, vändningar och spänning.

Sverige hade fördelen av hemmaplan och ett stort publikstöd. De hade också ett bredare lag med fler målskyttar och mer rutin från tidigare finaler. De spelade ett disciplinerat försvarsspel och ett kreativt anfallsspel med mycket rörelse och variation.

Finland hade nackdelen av att ha spelat en tuff semifinal mot Tjeckien dagen innan finalen. De hade också ett mer beroende av sina stjärnor Oona och Veera Kauppi som stod för hälften av Finlands mål i turneringen. De spelade ett aggressivt försvarsspel och ett snabbt anfallsspel med mycket kontringar och individuella prestationer.

Matchen kunde ha slutat åt båda hållen, men det var Sverige som drog det längsta strået tack vare Anna Wijks avgörande mål på övertid. Det var en rättvis seger för Sverige som hade fler skott på mål än Finland och mer bollinnehav.

Sverige fortsätter att regera damernas innebandy-VM

Sverige fortsätter att regera damernas innebandy-VM efter att ha vunnit sitt sjunde guld i historien och det tredje i rad. Det är en imponerande bedrift som visar på Sveriges dominans inom sporten. Sverige har nu vunnit 49 av 50 matcher i VM-sammanhang sedan 20112.

Finland får nöja sig med silvermedaljen för tredje gången i rad. Det är ändå en stark insats av Finland som har utmanat Sverige i varje final de senaste åren. Finland har nu tagit medalj i alla VM-turneringar sedan 19972.

VM-finalen i innebandy för damer 2021 var en fantastisk uppvisning av sportens utveckling, attraktivitet och jämställdhet. Det var också en hyllning till de svenska spelarna som har visat upp sin talang, glädje och laganda.

Grattis Sveriges damer till VM guld i innebandy 2021!

1 svar på ”VM final innebandy 2021 damer: analys”

Kommentarer är stängda.